nadalakhir76@gmail.com

Thursday, 25 August 2016

KERETA SEWA PALING MURAH DI KUCHING, SARAWAK

Dari 12.8.2016-14.8.2016 yang lalu aku berkesempatan semula untuk berkunjung ke Sarawak. After 10 years aku tinggalkan Sarawak especially Samarahan, trip ke Kuching kali ini memang aku nanti-nantikan. Trip ke Kuching ini sempena menemankan opismate aku ina ngan chalie untuk Kuching Marathon 2016. Trip ni bukan kami bertiga sahaja. Kami ada 10 orang kesemuanya:
Abg nizam, kak nurul, ina, aku, ishi, joan, bro, azham, chalie dan fahrin. Lepas confirm tix flight, ketua rombongan abg nizam mengamanahkan aku untuk cari kereta sewa. Based on pengalaman cari kereta sewa di Langkawi, aku applykan di Kuching...

Sebelum tu, aku google few blog pasal trip ke Kuching ni. Sempatla baca 2-3 blog. Dalm blog-blog tu, blogger selitkan no. hp pemilik kereta sewa. Aku dapat 3 no. First no aku wassap tanye pasal kereta sewa, lambat pulak pemilik die reply. Daripada menunggu x tau bila pemilik kereta sewa nak reply, aku beralih ke no. hp kedua. Dalam blog yang aku lawat, blogger tu tulis nama pemilik kereta sewa tu CIKGU HALID. Sangat confident blogger tu merekomenkan if sape-sape datang Kuching dan perlukan perkhidmatan kereta sewa, contactla cikgu halid. Aku pun cuba wassap. Ade reply daripada owner. Aku pun bg tau nak cr kereta sewa dr 12.8.2016-14.8.2016, kereta alza dan drive sendiri. Then, the owner mintak aku wassap satu lagi no. Katenya, no. yg satu lagi tu no. cikgu halid. Rupanya yg aku wassap tu adik kepada cikgu. Ermmmm....

Based on no. yang adik cikgu bagi, aku pun wassap cikgu. Aku bg tau la nak cari kereta sewa dari 12.8.2016-14.8.2016, alza dan drive sendiri. Cikgu bg tau harga alza sehari RM180 if 2 hari RM300 dan tarikh yg aku nak tu alza masih available. Aku bg tau cikgu aku kena bincang dulu dgn opismate sbb ni bkn decision aku seorg. Cikgu pun ckp ok. Aku bncg dgn abg nizam pasal harga kereta sewa. Abg nizam kata cantiklah harga tu sbb murah. Lepas semua setuju, aku wassap cikgu semula bg tau kami confirm booking alza.  Alza untuk aku, abg nizam, ishi, kak nurul dan joan selesai. Cikgu pun bg no akaun untuk masukkan deposit dulu. Balance byr masa kt kuching.

Lepas settle hal sewa alza, ina plak mtk aku book kan satu lagi kereta sewa utk dia, chalie, azham dan bro. Then, aku text cikgu lagi sekali untuk tanya. Memula aku tanya saga ada ke x. Cikgu ckp x de. Then how about persona. Cikgu ckp kene check dulu. Then cikgu reply persona ada. Kawan cikgu punya. Sehari sewa RM130 so dua hari RM250. Then cikgu ckp da di book org. Alaaaaaa...So, aku tanye cikgu kereta ape je available ms tarikh tu. Cikgu ckp alza. Harga sama mcm yg aku amek. Aku bg tau cikgu aku kene bncg dulu dgn opismate aku. Lps bncg dgn ina dan die setuju, aku pun confirmkan yg aku book satu lg alza. Mcm biase, masukkn deposit dan balance byr ms di kch.

Sebelum bertolak ke kuching, aku siap-siap bank in kan deposit untuk kedua-dua alza dan maklumkan cikgu. At least cikgu noted. Cikgu pun sempat wassap gmbr kereta sewa kami di kuching nnt.

So, kepada sape2 yg bercadang bercuti ke kuching dan perlukan perkhidmatan kereta sewa, aku sgt2 recommendkan untuk dapatkan perkhidmatan kereta sewa daripada cikgu. Perkhidmatan yang diberikan sgt memuaskan hati. Dah la masa aku sampai kuching pada 12.8.2016 pukul 12.00 tengah malam. Cikgu sendiri yg dtg untuk serahkan kereta kpd kami tengah malam tu. Thank you so much cikgu. Really appreciated ur effort. :) :) :).

Untuk kemudahan you all di masa depan if travelling to kuching, aku tinggalkan di sini no. cikgu halid untuk kesenangan. Kot2 la cikgu tanye dari mana dapat no. cikgu, inform je yang uols dapat no. cikgu daripada blog NADIRAH. Btw, da mtk izin cikgu sebelum no. cikgu dipamerkan k. hehehe.

CIKGU HALID:012-8871250


p/s: miss kuching already :( :( :(

Friday, 19 August 2016

Percutian hujung minggu di Kuching :)

Trip ke Kuching ni da plan since bln Feb 2016 lagi ie sejak pembelian tiket Rayani Air. Namun, disebabkan isu Rayani Air (korg pun tau kan), aku ingatkan trip ni cancel. Thanks to opismate ku abg nizam yang beria-ria menjadikan trip ini satu kenyataan. Daripada Rayani Air, we all switch to MAS & Malindo utk return tix kami. Kami include: Abg nizam, ezwan, kak nurul, ina, aku, ishi, joan, azham dan chalie. Asalnya plan aku nk teman opismate aku ina ngan chalie run untuk Kuching Marathon 2016. Tapi abg nizam ni beria-ria nak ikut. Mentang-mentang si ina ada sekali. Mmg x boleh dipisahkan betul la abg dan adik ni. Hehehe.Lepas return tix confirm, abg nizam telah mengamanahkan aku mencari kereta sewa di Kuching. Based on pengalaman kereta sewa kt Langkawi, aku applykn untuk trip ke Kuching . Sebelum tu, sempat google few blog yang citer psl trip ke Kuching. Dalam blog diorg, diorg includekan juga no. keta sewa. Dalam sehari mcm tu, aku dapat 3 no. keta sewa  kt Kuching. First no. aku wassap tanye pasal keta sewa x reply text aku. Malas nak tunggu reply yang aku x pasti bila, aku try wassap satu lagi no. No. ni pun aku dapat daripada 1 blog ni. The way blogger tu menulis macam confident je die mencadangkan pembaca die if g Kuching, amekla perkhidmatan kereta sewa daripada encik ini.Entry pasal keta sewa murah di Kuching aku ade post disini. Lepas settle semua hal keta sewa, hari yang dinantikan pun tiba :) :) :)

12.8.2016-Jumaat

Flight kami pada hr jumaat @ 12.8.2016 tu kol 10.00 malam. Jumaat hari tu aku masih keja lagi. Tepat kol 5, aku chow. Plan adik aku nk hntr ke KLIA. Aku ni sbnrnya masih trauma bila drive g KLIA if ada flight nk kejar. Bkn apa, 2-3 tahun lepas g KK almost missed the flight becoz of traffic jam @ Jalan Tun Razak. Tapi adik aku berjaya meyakinkan aku in shaa allah sempat katenya utk aku sampai ke KLIA. Dalam kol 6.30 mcm tu aku gerak dr rumah. Adik lelaki aku Shaiful dan Ahmad yang hntr. Becoz kami dr Bukit Antarabangsa, so laluan kami utk ke KLIA will be dr MRR2, naik AKLEH, masuk Jalan Tun Razak, naik MEX & Guthrie. Seperti yang dijangka, Jalan Tun Razak jem. Tapi, slow2 kami gerak sampai MEX. Alhamdullillah bila naik je MEX, traffic smooth. Syukur. Adik aku apa lagi pecutla kt MEX dan Guthrie. So far dalam 8 lebih aku selamat sampai di KLIA. Thanks bro sbb hantar sampai KLIA. :) Abg nizam, ina, nurul, joan dan ishi x sampai lagi. Ina naik ERL. Manakala abg nizam, joan, nurul ngn ishi amek bas dari KL Sentral. Sambil tgu, aku pun check in. Tgh2 menunggu giliran untuk check in, mereka pun sampai. Settle hal check in, ishi cakap die lapar. Kitorg pun decide mkn McD je utk alas perut. Lepas makan, terus masuk untuk pemeriksaan imigresen. Sbb masa tu da kol 9 lebih. Siang td Cikgu Halid, owner keta sewa kt Kuching ada text suruh inform die bila da nak naik flight. So, aku pun text cikgu inform yg aku da nak naik flight. Cikgu noted text aku dan cikgu ucapkan selamat jalan dan selamat sampai. Thank u cikgu! So sweet & thoughtful of u. In shaa Allah...Sebelum take off sempat baca doa etc. Ya Allah, Kau peliharala perjalanan kami sehingga selamat tiba ke destinasi. Amin.....

13.8.2016-Sabtu-12.00 malam

Flight ke Kuching mengambil masa 1 jam 45 minit. Aku duduk dengan kak nurul dan joan. Ina ngn ishi plak duduk berdua. Manakala abg nizam seat die dekat biz class. Disebabkan kami naik MAS, adelah meal yg disediakn. Tetiba plak lapar. So antara pilihan menu Chic Murtabak / Nasi Goreng, aku pilih nasi goreng. Sedap gak. Lepas mkn, aku rilekskan diri dengan bahan bacaan dalam flight. Nak tido mata x ngantuk. So, layan je la bahan bacaan yg ada dalam flight tu. After 1 jam 45 minit, flight pun tiba di Kuching. Patut ikut schedule kol 12 malam kami sampai. Tapi kol 12.08 pagi baru mendarat di airport Kuching.Sampai je terus on phone. Takut2 ade text dari cikgu. Rupenya masa off phone cikgu ade text bg tau kol 10.34 mlm cikgu da gerak ke airport dan kol 11.54 mlm cikgu da sampai di airport. So, aku terus reply text cikgu bg tau yg aku baru je landing. Cikgu reply bagi tau yg die tunggu di pintu 3. Aku noted. Lepas settle imigresen dan amek luggage, kitorg pun keluar dan menuju terus ke pintu 3. Aku call cikgu. Memula x angkat. Aku try call lagi. Cikgu angkat dan aku tanye cikgu kat mana. Kami da sampai. Then aku nmpak org lambai2 dr kejauhan. Confirmla cikgu tu. Then aku pun approach cikgu. Cikgu da ready dgn alza kami. Jujur aku katekan bila cikgu bg tau nama die cikgu halid, expectation aku mestlah cikgu ni mcm bapa2 kite. Sekali jumpa...Sejuk je mata memandang. Hehehe. Sebelum serah keta, cikgu mtk ic dan lesen memandu. Procedure biase. Aku pun bagi ic dan lesen aku. Balance alza abg nizam byr. kepada cikgu. TQVM abg...Lepas loading luggage, kitorang pun bergerak ke tempat penginapan kami iaitu Citadines. Pakai uncle WAZE je. Senang je cr hotel kitorg ni.  Bro, azham ngn chali da tgu kami kat hotel.Mereka da sampai kol 8.00 pm td. Abg nizam settlekan hal check in hotel. Da settle semua, kitorg gerak ke bilik
lobi citadine
Aku seblik ngan chalie dan ina. Dalam bilik kami, ade dua je katil bujang. Ina ngan chalie da amek. Aku ckp okla aku tido kat sofa ruang tamu je la. Mcm selesa gak. The, ina ngan chalie bg idea combine dua katil bujang jadi satu. So, instead tido kt sofa, dapatla aku tido kt katil dengan chalie ngan ina. Lepas letak brg dalam almari, tukar baju tido, aku pun terus landing kt katil sampai pagi. ZZzzzzzz..., Aku belanja sikit gmbr hotel/service apartment kitorg kat Citadine.







13.8.2016-Sabtu-7.30am

Pasar Serikin
Pagi ni bangun siap2 terus trun breakfast. Aku mkn simple je. Takut sakit perut. Hari ni the whole day kitorg nk g jenjalan. Lps breakfast, aku, ishi, abg nizam joan ngan kak nurul terus gerak ke Pasar Sarikin. Ina, chalie, azham ngan bro plak g Kampung Budaya. So, 2 grup bawa haluan masing2. Berpandukan uncle WAZE, kami pun memulakan perjalanan ke sarikin. Hari ini cuaca baik. Sebelum tu kami g isi minyak dulu. Perjalanan ke sarikin mengambil masa lebih kurang satu jam lebih. Ini first trip aku ke Sarikin. 5 tahun belajar kat swk sblm ni x pena aku g sini. Quite excited actually. Kami sampai di sarikin dalam kol 9 lebih. Cuaca da nak stat panas masa tu,  Banyak deretan kedai kiri dan kanan menjual pelbagai hasil kraf, kain batik, songket bermotifkan borneo, buah-buahan, periuk belanga etc. Bestnye..Harga pun berpatutan. Bolehlah tawar-menawar kat sini. .Deretan kedai kiri dan kanan tu agak jauh sbnrnya. Kami pun halfway je jalan. X larat. Cuaca pun panas. Dinasihatkan kalo datang ke Pasar Serikin, bawaklah payung atau pakaila topi etc. Aku sempat beli kain batik untuk mak, 3 songket utk angah, nur dan mus, 2 tshirt sarawak untuk popo dan ahmad manakala untuk aku: kain hitam putih 2 meter bermotifkan pua kumbu. Da lama nak beli kain bermotifkan borneo. Bolehlah melaram g Mahkamah nanti. hehehe.

Kopi o Corner
Xtvt kami di pasar serikin habis dalam thari. Terus abg nizam suruh aku cari tempat makan best utk  lunch. Google2 aku cadangkan kami g kopi o corner kat satok. Based on review, quite ok tempatnya. Hopefully la....Perjalanan kami ke kopi o corner guided by uncle WAZE. Senang nak cr jgk kedai ni. Menu lunch aku thari ni: mi kolok. X sah kalo aku dtg kch x mkn mi kolok. x kn nak makn nasi campur kot. Kt kl pun boleh mkn. Lps lunch kami meneruskan perjalanan kami ke...

Muzium Kucing @ Cat Museum
Salah satu tempat aku nk g bila g kuching ialah nk menjelajah muzium2 yg ade di sini. Muzium Kucing terletak di HQ DBKU kat Petrajaya. Muzium ni kt atas bukit. Masa sampai tgk mcm x de pengunjung je. Sekali masuk kt entrance, penuh dengan pelajar2 sekolah. hehehe. Riuh rendah jadinya. Tiada entrance fee dikenakan. Cuma byrn utk penggunaan kamera shj. Byk sgt koleksi  dan info berkenaan meow2 ade kt sini.
Souvenir pun cantik2 dan comel2. Jadi, aku grab satu souvenir utk gin, my friend. Hope he like it :)

Mira Cake House & Kek Lapis Dayang Salhah

Dari Muzium Kucing, kitorg gerak g Waterfront. Mase tu dalam kol 4 lebih. Cadngannye nak g beli kek lapis. Abg nizam beria2 ajak naik perahu penambang/bot penambang kat Waterfront tu utk g kedai kek lapis. Aku pun x pena naik lagi. x pe la. Boleh gak cube walau dlm hati tu cuak. Huhuhu. Tambang perahu/bot penambang ni dalam 50 sen/RM1 mcm tu. Murah jugak. Memula naik tu gegar2 dan ketar juga lutut ni. Ye la mane tau kite ni berat ke ape. Hahaha. Tapi bila da duduk tu ok je. X sampai 5 minit pun nak ke seberang tu aka Kampung Gersik dimana terletaknya Mira Cake House dan Kek lapis Dayang Salhah. Kedai petama kitorg tuju ialah Mira Cake House. Mmg turun perahu tu tu la kedai pertama yang korg akan nmpak. Strategik tempat. Tepi jalan je. Ishi, joan, nurul & abg nizam mencube tester kek lapis kat situ. Da lepas try, diorg ckp nk try kat Dayang Salhah plak. Tapi tinjau punyer tinjau kitorg x nmpak pun kedai Kek Lapis Dayang Salhah tu. Abg nizam pun tanye sorg encik ni. Die pun tunjukkan. Rupenya kedai tu kat belakang masjid warna hijau. Kitorg pun berjalan di belakang2 rumah org. X sampai 5 minit pun sampai. Kat Dayang Salhah ni kite kene bukak kasut sebelum masuk. Mcm kite masuk rumah. Pendekatan mcm kite g rumah org dan kite tetamu. Sebelum masuk. sticker akn ditampal di lengan kite.Untuk rase tester kek lapis, konsepnye tester tu akan diletakkan dlm bekas mcm kuih raya atas meja dan kite duduk di sofa/kerusi mcm kt ruang tamu rumah kite dan enjoyla tester kek lapis yg bermacam jenis tu. Mcm nk gile jugak kitorg rase tester tu. Ni sesi merase ke sesi melantak ni? Hehehe. Last2 kitorg decide beli kek lapis kat Dayang Salhah sbb sesuai dengan selera tekak kitorg. Adalah dalam 10 batang kek lapis aku borong kat sini. Tuan punye kedai siap packing sekali kek tu supaya senang nak bwk naik flight nnt. Kebetulan depan kedai Dayang Salhah ade gerai jual ikan terubuk masin. Joan & nurul tgh sibuk memborong ikan terubuk masin. Aku plak kepenatan tgh duduk borak2 dengan staf kedai kat bangku. Masenye ni la nk polish bahasa sarawak aku. So far so good! Mungkin da rezeki kitorg, abg nizam ckp die belanja ikan terubuk masin tu. Terima kasih abg. Semoga murah rezeki. Selesai sudah sesi memborong kek dan ikan terubuk masin...
nampak x sticker kat lengan tu?


Topspot Food Court

Malam tu dinner kitorg kat Top Spot. Sblm ni aku pena dengar nama tempat ni cuma x berkesempatan untuk pegi je. Top spot terletak di tengah-tengah bandaraya Kuching. Dan berada dalam parking lot bangunan. Kebanyakan gerai-gerai yang ade di Top Spot Food Court ni offer seafood. Masa kami sampai dalam kol 8 lebih pelanggan mmg da ramai. Tapi still ada tempat lagi, Antara menu wajib yang diorder oleh kami as suggested by our sarawakian fren ialah umai + sayur midin. Mmg fav aku la dua dishes ni. Yum2. The rest tu biase2 je macm ikan, sotong udang etc. After dinner, we were heading back to our hotel...

14.8.2016-Ahad-6.30am

Pagi pagi ni ina, chalie, azham, ngan bro da keluar untuk kuching marathon. Aku tersedar dalam kol 3/4 pagi mereka da gerak. Pagi ni awal sikit aku bangun berbanding semalam. Lepas breakfast dengan nurul, joan, ishi, n abg nizam, aku dan joan singgah kolam renang. Aktiviti utama  kami pagi tu ialah untuk berenang Lepas mandi kitorng naik ke blik, segarkan badan dan ready untuk berkemas. Ketua rombongan awal2 da pesan kol 12 tepat kitorg da kene check out. By 12 noon, kami pun checkout. Bye citadine...Jumpa lagi...

Memandangkan da tengahari masa kitorg check out, kitorgterus menuju ke bandaraya kuching untuk lunch. Tempat ni suggested by bro. X ingat la aku nama kedai. Tapi makanan dan harga bole tahan.

After lunch , kitorg pergi Kampung Gersik semula. This time around x naik perahu tambang . Kami drive ke sana. Menemankan ina ngan chalie beli kek lapis. Lepas abis memborong, kitorg singgah waterfront untuk shopping souvenir di kedai-kedai berhadapan waterfront. Sempatlah beli fridge magnet, kain, dan tshirt kuching untuk opis mates, besties dan anak2 sedara aku kt umah tu.

Pukul 5 kami da gerak dari waterfront ke airport. Thari tadi cikgu halid ade text tanye pukul brp petang ni kami akan ke airport. Aku janji dengan cikgu dalam pukul 6. By 5.30pm kami da sampai airport. Aku ngan ishi tgu kat kereta sampai cikgu sampai. Sbb cikgu ade pesan jgn tinggalkan kereta. Lepas settle urusan pulang balik kereta, kami terus check in dan tgu je flight balik kl malam ni...

;) :) :) Even trip ke Kuching ni terlampau la singkat, terubat jugak rindu aku kat Kuching. Entah bila lagi bole sampai agaknye...Sampai jumpa lagi Kuching...Gud nite :)

medal 10km marathon yang ina dapat

calssicnye bergambar kt cat statue

:) :) :)


Souvenir ina bagi sbb teman ke KCH



p/s: I miss Kuching already :(

My Dear Abah...




p/s: Nor sayang abah :)

Monday, 18 November 2013

Reference Proceedings: My Experience

Entery ni sekitar bulan Mac 2013.. Lambat update. Baru berkesempatan..

Last week, aku berkesempatan untuk menghadiri satu reference proceedings. Reference proceedings ini diadakan untuk memperingati ahli majlis Majlis Peguam yang telah meninggal dunia. Reference proceedings ini diadakan di NCC 6 KMKL. Thanks to Mr Ong; ex partner arwah yang maklumkan aku berkenaan reference proceedings ini.Dan semestinya aku hadir untuk arwah...

Pagi tu aku hadir awal di KMKL. B4 9.00am aku da sampai. Lepas memperkemaskan diri aku, aku pun terus ke NCC 6. Pakaian aku pagi tu;tudung putih, skirt hitam, kemeja putih dan blazer navy blue. Sampai je di hadapan NCC 6, aku diserahkan dengan booklet untuk reference proceedings.
Then, dalam NCC6, aku terus cari tempat duduk yang sesuai. Ada a few bench dalam NCC6. Aku x nak duduk terlalu hadapan dan x nak duduk terlalu belakang. Jadi, aku decide duduk 2nd row of the bench. Masa duduk tu aku x kenal sape kat sebelah aku. X lama kemudian, aku dapat tangkap sapa yang duduk kat sebelah aku. Rupanya, itu Miss Hana, partner baru Mr. Ong. Mr Ong ade cakap e day b4 yang dia x dapat hadir untuk reference proceedings sebab ada hal tapi akan hantar partner die. Jadi, Miss Hana la partner baru Mr. Ong dan dia yang ganti awak di T/n Ong, Ma & Partners awak...Jadi, aku pun memperkenalkan diri aku pada Miss Hana. B4 tu, Miss Hana tanya aku hadir untuk siapa. Aku cakap la akau hadir untuk arwah. Dan dia cakap die pun hadir untuk arwah. Ade seorang wanita yang duduk sebelah Miss Hana pun hadir untuk arwah. Aku pun memperkenalkan diri aku pada wanita tersebut. Rupanya, wanita tersebut kakak angkat arwah iaitu kak zah. X lama kemudian, aku nampak few ex colleagues arwah dari t/n Dennis Nik & Wong hadir. Familiar faces juga bagi aku sebab pernah berurusan dan terserempak dengan mereka masa kat crt. Secara kebetulannya, kami semua duduk di row yang sama. Dalam pukul 9.37am, proceedings pun bermula. Eulogi dibacakan oleh Chairman Of KL Bar Committee.Selepas eulogi habis dibacakan, setiap ahli keluarga / rakan member of the bar yang telah meninggal dunia diserahkan satu box berwarna biru. Aku pun x pasti isi kandungan box tersebut.  Then, ucapan oleh wakil Malaysia Bar dan ucapan oleh wakil daripada AGC. Selepas ketiga2 wakil tersebut memberi ucapan, tiba giliran Yang Arif memberi ucapan. Last sekali mase ucapan Yang Arif, Yang Arif maklumkan rekod proceedings pada hari ini disimpan di arkib crt dan cd untuk proceedings pada hari ini akan diserahkan kepada ahli keluarga/rakan departed member of the Bar yang hadir pada hari ini. 

Selepas sahaja crt tangguhkan proceedings pada pagi ini, aku pun terus keluar. Niat aku untuk hadir reference proceedings hari ni untuk AKHIR tercapai. Semalam aku terus g NCC6 untuk collect cd yang dimaksudkan oleh Yang Arif. Alhamdulillah, dapat...

p/s: i love you awak :)





The Blacklist

I'm passionate about my fav tv show and there are so many that I love. But, if I have to pick the show I really don't want to miss every week, this is my must-sees:


credit: http://www.nkornitankwa.com/the-blacklist-interview-with-james-spader-and-cast-members/

This one show lately has made me glued to TV. It;s a NBC top new fall drama called The Blacklist.

The three - time Emmy winner James Spader (move ur cusor on 'James Spader' and click) returns to tv as devilishly charming Raymond 'Red' Reddington who is one of FBI most wanted fugitives surrender himself at FBI Headquarters in D.C. He claims that FBI and him have same interest to get rid of dangerous criminal and terrorist. He only condition is his allowed speak to Elizabeth Keen (Megan Boone) who is a rookie FBI profiler fresh out of Quantico.

The Blacklist is my watched tv show right now. Why? It's because of James Spader. Yeah!!! Honestly, I don't know who is James Spader before. But, I did my so called research. It can be found here. (move ur cursor on 'here' and click) He's the star of the show. He really deliver a brilliant acting as Raymond Reddington. Eventhough The Blaclist has different plot every week to entertain us, but I'm much more interested in the next scene when Spader pop up. Just listen to Jimmy voice. It's a gift. It's something with his smirk. It really drew my attention to keep watching his acting on The Blacklist. Did I forgot to mention that he is better looking with age?

The show just get better and better and even the critics love it. Let see what the critics say about The Blacklist.(move ur cursor on 'what the critics say about The Blacklist' and click)

After watching The Blacklist, I can say that I'm a big fan of James Spader from now on. I'm looking forward for his next show or movie especially The Avengers: Age Of Ultron which is schedule for release on 1.5.2015.

For those who does not watch The Blacklist yet, I encourage you to tune on channel 701 aka AXN or 721 akak AXN HD every Wednesday night at 10.05pm. It's worth to watch it. What a great show for the past few years.

Before I wrap up my entry, I leave you with Top Ten James Spader Faces from 'The Blacklist' (move ur cursor on 'Top Ten James Spader Faces from The Blacklist' and click) and 8 Things You Didn't Know about James Spader.(move ur cursor on '8 Things You Didn't Know about James Spader' and click)

Keep up the brilliant acting Jimmy :)

Tuesday, 8 October 2013

Muhammad Azmi Mashud: a tribute to...

5.9.2013...

Section Court's member with Tuan Azmi




Tuan,

Terima kasih diatas segala tunjuk ajar
Kuching is a nice place. I promise :)
You'll be missed but never forgotten
Goodbyes are not forever, goodbyes are not the end. They simply mean i'll miss you untill we meet again

And

It doesnt matter who hurt you or broke you down what matter is who made you smile again

Dont promise when you're happy, dont reply when you're angry and dont decide when you're sad

credit to: pinterest

.

Friday, 6 September 2013

KUALA LUMPUR-KOTA KINABALU-KUALA LUMPUR: A PROMISE FULLFILLED.


17.30 13/08/2011
Texting with arwah today. Then, Lagu "Rapuh" dendangan Opick berkumandang dari phone aku. 1 text message masuk. Dari arwah...

Awak: Sy mmg dah plan insyaallah hujung tahun ni nk visit sabah..

11.4.2013
Hari yang dinanti nantikan telah tiba. Perancangan setahun yang lepas akan direalisasikan pada malam ini. Why? Coz malam ni aku akan terbang ke KK. Yeah!!!!Trip ni aku dah rancang sejak tahun lepas lagi. Aku nak tunaikan hasrat arwah...Sepatutnya trip ke KK ni aku g sorang + dengan family host aku kat KK nanti. Bila collague aku yon dengar aku nak g KK, die pun nak ikot sekali. Yon & family. Yon dah beli tiket pergi balik. Alkisahnya,  aku pulak cuma beli tiket pergi sahaja. Why? Coz aku ingat balik dari KK aku nak naik MAS.Pergi je naik AA. Bukan ape. Since aku grade 5 tahun lepas daripada Uitm Kota Samarahan, aku dah x travel2 lagi. So, why dont i give myself a treat sumtime?Rite? Besides, masa tu return ticket MAS murah. So, grab je the oppurtunity.

11.4.2013 6.30pm
Aku gerak dari umah untuk ke airport. Flight aku pukul 20.20pm. Adik aku tolong hantar. Kami ikut AKLEH. Lepas je susur KLCC, jem.Aku ingat jem biasa2 je. Rupa2nya jem mati. X gerak. Tambah dgn hujan renyai2. Aku dah cuak. Sempat ke x ni . Adik aku pun cuak jugak. Dalam hati x sempat aku g keje je esok. Aku sms yon tanya die da sampai ke. Die cakap die da sampai kat LCCT. OMG. Lama gak kami terperangkap dalam jem. Sedar2 dah atas MEX. Adik aku cuba untuk pecut mase kat MEX. Tapi x dapat sebab mase tu hujan lebat sangat. Bahaya untuk kami berdua. Ape yang aku mampu buat cuma berdoa kepada ALLAH agar aku sempat sampai. Dan berdoa agar flight delay. huhuhu. Almost 8 lebih aku belum sampai lagi kat LCCT. Tapi dah nak hampir sampai. Tetiba yon text bagi tau flight delay. Lega gile. Moral of the story : Gerak la seawal mungkin ke airport. Biarlah sampai awal dari sampai lambat. hahaha. Sampai je LCCT, aku terus masuk. Kami da check in. Terus cari yon & family. nampak je diorang, another relieve. I'm try to catch my breath. Rambut pun da x bole blah lagi. The next thing i do: wait.

11.4.2013 9.00pm - 1100pm lebih
Lapar gila dalam flight malam ni. Rase nak muntah pun ada.Tengok2 menu dalam flight. Nak beli ke x. Mahal. Da x tahan, aku order juga. Spageti meatball + orange juice. Relax. Terus tido.

11.4.2013 12.00am lebih
Alhamdulillah, kami selamat mendarat di KK. Amek beg kat tempat bagasi. Ini lah rupa selepas beberapa jam di atas flight




Lepas amik beg, kami bergerak kuar. Mase tu da pukul 12 lebih. Nampak host kami da tunggu. Sape lagi. Ini lah die. Yang berspek hitam, bertudung biru dan berbaju superman. Nurulazeannie bin Jamian Dom. Lebih dikenali dengan panggilan kak nurul oleh aku. Gambar ni mase kami g langkawi tahun lepas. Jadilah kan tersesat ckit.hehehe.



Dari pandangan mata aku berbeg2 jugak barang aku dan yon & family. Aku cuak jugak muat x nak masuk dalam keta kak nurul. Sekali die susun dalam keta, muat2 je. Kami pun bergerak menuju ke rumah kak nurul Sekejap je da sampai. Sampai sahaja di rumah kak nurul , mama kak nurul sambut kami. Baba nya pun  ada juga. Aku bagi buah tangan yang aku bawak dari KL. Kek jem. Memandangkan mase tu da lewat, lepas tukar2 baju, kami pun tido. zzzZZZZzzzZzzzzz....

12.4.2013
Pagi ni kami bangun awal. Ikut tentatif host kami, pagi ni kami akan bergerak pergi Kundasang. Ade 2 kereta yang digunakan. Satu kereta baba kak nurul dan satu lagi kereta sewa untuk aku dan yon & family. Kami singgah untuk breakfast. Heavy breakfast. Sepanjang perjalanan, aku nampak pantai. UMS...Di pertengahan jalan,baba kak nurul belok kiri. Dalam hati, da sampai ke? Rupanya belum. Tapi, kami da sampai di salah satu tempat menarik di Sabah iaitu Rumah Terbalik.

Mak nor, aisha, dan bali




Pelawat x dibenarkan untuk amik gambar dalam Rumah Terbalik. Polisi mereka.  Di luar rumah je. Ape yang dapat aku share pasal keadaan dalam Rumah Terbalik adalah semua baranag dalam rumah digantung secara terbalik. TV. mesin basuh, bilik air, dapur. Pendek kata, semua dalam keadaan terbalik. Unik dan terbaik. Tiket masuk  = RM10.00.

Selepas abis berseronok kata Rumah Terbalik, kami meruskan perjalanan kami ke Kundasang. Ambil masa beberapa jam juga ke sana. Once kami sampai, kami check in dekat homestay yang telah disewa terlebih dahulu oleh kak nurul. Rumah 2 tingkat. Tapi kami sewa di tingkat bawah.

our homestay


Mount Kinabalu @ the back
Bagi aku, homestay yang kami sewa ni amat selesa dengan 12 orang kesemua. Kundasang ni sejuk giler. X yah mandi pun x pe. Kami tinggal semalam sahaja kat sini. Bab2 makan ni mama kak nurul yang handle. Terima kasih mama untuk dinner, breakfast dan lunch sepanjang kita di Kundasang!

13.4.2013
Tengahari ni kami ke Desa Dairy Farm. Tempat ni kite bole tengok lembu dan pemandangan yang menghijau. Ala2 kat NZ.





Daripada Desa Dairy, kami singgah ke War Memorial. Dekat Kundasang juga. Nak tahu history War Memorial ni, kite bole tgk kat Kundasang War Memorial.


 



Da abis melawat War Memorial, kami singgah "berkelah" aka lunch dekat Kinabalu Park. After lunch, kami drive up to starting point untuk mendaki Mount Kinabalu. X lame sampai, hujan turun. Memang tersangat sejuk kat atas tu. Ni je gambar yang sempat kami amek.


Kami meneruskan perjalanan ke KK. Sampai je KK, terus singgah kat Pasar Filipina. Kalo x silap aku, tempat ni ada nama lain. Tapi aku x ingat plak. Kat sini aku beli sikit souvenir untuk kawan2 dan family. Mase tu pun da pukul 6 petang. Siap2 semua, kami terus balik sebab malam ni kami akan g makan seafood. yum2!

Malam ni dinner kat Gayang Seafood Restaurant. bab menu, memang serahkan kat Kak Nurul untuk buat pilihan. Tapi mmg puas hati sebab menu yang dipilih mmg menepati citarasa. Harga pun berpatutan. Sebelum balik, snap gambar jap.hehe.


What a busy day...but its great...

14.4.2013
Thari ni aku akan fly back to KL. Pagi2 da kuar dengan kak nurul, mama dan baba. Mula2 g umah makcik kak nurul dekat Petagas. Then aku, kak nurul dan mama g pasar pagi untuk beli breakfast + belacan sabah. Orang KL kirim. After breakfast, aku terus kemas2 beg. Lepas mandi, mama suruh aku makan thari dulu sebelum balik. After je lunch kak nurul terus hantar aku g airport dengan ditemani yon, adik, bali dan echa. Sebelum balik, aku nak bagi mama duit. Tapi mama berkeras x nak amek. Da macam drama kat tv pulak bila aku ingat balik ingat keadaan masa tu. Masa dalam keta, aku bagi je duit yang aku nak bagi pada mama pada adik. Rumah kak nurul dengan airport dekat je. Dalam 5 minit je. After check in, kami lepak jap kat airport. Makan aiskrim. Bila pengumuman cakap gate da buka, aku terus masuk. Lupe nak cakap. Yon x balik lagi. Esok baru dia balik. So, aku baliklah sorang2...

After 5 years x naik kapalterbang, akhirnya tiba saat yang dinanti2. Yeahhhhhhhh. MAS tetap menjadi kebanggaan aku. Sit aku paling belakang sekali. Mase nak masuk tu, aku nampak Nita Malaysian Idol. dan ramai penumpang yang pakai tshirt yang sama. Masa dalam kapal baru aku tahu kenapa. Rupa2nya mereka + Nita terlibat dengan program anjuran Astro Kasih iaitu 'Longest Underwater Clean Up' and set up a new Guinnesss record. Yeah! Good job guys. Plus, sebelah sit aku 2 orang yang merupakan antara peserta/divers dalam program tersebut. Sambil tgu crew serve lunch, aku sempat tgk movie dalam flight. Da upgrade rupenye. Kalo dulu, mmg x de.  After lunch, apa lagi;sit back, relax & sleep :)

Aku sampai KLIA dalam pukul 4 lebih. Adik, adik ipar dan baby zara datang jemput aku. Sempat kami beli choc kat airport. Then terus balik umah....

15.4.2013
Aku cuti ari ni...Finally, tercapai juga niat aku untuk tunaikan hasrat arwah :). Millions thanks untuk semua especially host kami semasa aku dan yon kat KK..



Jika ada sumur di ladang,
bole saya menumpang mandi,
jika ada umur yang panjang,
bole kita berjumpa lagi..

Sincerely,
 Nad